Aust-Agder: Sæbyggjenuten

Etter å ha brukt noen helger på andre aktiviteter (flytting, Sardinia, rypejakt mm), var det på tide å ta en ny fylkestopp. Denne gangen hadde vi sett oss  ut Sæbyggjenuten som er Aust-Agders høyeste. Den ligger helt på grensa mellom Telemark og Aust-Agder, men toppen har altså tilfalt sistnevnte. Avreise fra Oslo ble alt for sent på lørdags formiddag, men vi kom oss da avgårde før lunsj. Turen vestover gikk via Notodden – Høydalsmo – Dalen, og videre på bomvei (kr. 50,-) fra Froland og inn til Strandstøylsdalsvatnet (768 moh).

Det var kun én annen bil på parkeringsplassen, så vi satte opp teltet på den nederste plassen ved vannet. Ettersom vi var relativt treige med å komme oss avgårde fra hovedstaden var det altfor sent å ta topptur denne dagen. Etter litt mat tok vi i stedet en liten tur for å rekognosere stien for neste dag.

Utsikt fra teltplassen mot Sæbyggjebrokka

På kvelden ble det bålkos og pølsegrilling under en klar stjernehimmel og en stor måne.  En utmerket måte å tilbringe en lørdagskveld!

Dype tanker ved bålet

Det ble ei god natts søvn på et jevnt underlag, og etter å ha fått fyr i bål og primus ble det havregrøt og kaffe til frokost. Vi stresset ikke, noe vi kanskje burde gjort med tanke på lyset, men startet turen litt før kl 11.

Tid for frokost

Sporene våre fra dagen før var godt synlige i snøen, så vi la i vei langs stien på nordsiden av vannet. Stien var tidsvis ganske vanskelig å følge, men pga frosten var det ikke noe problem å gå rett over det som på sommeren sannsynligvis er bløte myrer.  Planen var å gå inn til Fiskarmo hvor vi hadde funnet et greit sted å krysse elva, og deretter opp Sæbyggjebrokka.

Sæbyggjebrokka i bakgrunnen

Ettersom vi måtte ganske langt inn i dalen før vi fikk krysset elva ble det en ganske kronglete klatring oppover Sæbyggjebrokka. En del tre og kratt, samt steinete underlag dekt av snø gjorde det litt utfordrende å komme seg opp, men ikke verre enn at vi kom opp med æren og stilen i behold.

På toppen av Sæbyggjebrokka i strålende høstvær

Veien videre var vi litt usikre på. To valg ble vurdert, enten å følge skardet oppover til vannet på baksiden av Slækkja, eller ta nordover og klatre relativt bratt opp svaberget. Vi valgte svaberget, og kom oss opp på noe som skulle vise seg å være den første av flere rygger vi måtte forsere underveis. På grunn av terrenget tok det en god stund før vi så toppen, men etter ca 5 ½ time sto vi endelig ved varden og kunne skue utover landskapet!

To soler stråler om kapp på toppen av Aust-Agder

Vi hadde brukt litt lengre tid enn forventet opp, så det ble ikke lange pausen på toppen. Vi valgte en litt annen rute på vei ned, hvor vi mer eller mindre akte oss ned snøfonnene og endte på det lille vannet bak Slækkja. Fulgte så bekken ned Sæbyggjebrokka, og halvveis nede fant vi til stor lykke stien som tok oss helt ned til elva. Mørket var godt igang med å avslutte dagen da vi var tilbake ved teltet. Turen tok tilsammen ca 8 timer, så det gikk adskillig raskere ned enn opp. Vi fikk på oss tørre klær og pakket leiren, før turen gikk tilbake til hovedstaden.

Beviset for at begge har vært på toppen av Sæbyggjenuten

Dette ble den siste fylkestoppen til fots i 2010. Vinteren er nå kommet til fjellet, så neste topp erobres nok med ski på beina. Først skal vi nyte tre uker Patagonia, Argentina!

Tracking fra turen finner du her: http://www.endomondo.com/workouts/pVCnvBOvMxs

Kort sammendrag: 24/10-2010,  Aust-Agder, Sæbyggjenuten, 5 av 19.