Buskerud: Folarskardnuten

Etter to mislykkede forsøk på å nå toppen av Folarskardnuten tidligere i vinter bestemte vi oss for at tredje forsøk skulle gå til fots og ikke på ski. Første forsøk endte på Lordehytta da vi ikke følte oss trygge på rasfaren videre oppover. Andre forsøk ble stoppet av uvær fra Finse og endte opp med en tur over Hardangerjøkulen i stedet.

Fredag ettermiddag den siste dagen i august ble som vanlig benyttet i kø ut av hovedstaden, men etter noen timer i bilen er Oslos trafikkaos glemt i det teltet er oppe og roen senker seg over Haugastøl. Fullmåne og en himmel full av stjerner gav oss håp om at lørdagen skulle bli dagen vi endelig kunne toppe Buskerud.

Hvem savner vel Gullrekka nå?

I løpet av natten hadde noen skyer samlet seg på himmelen, men oppholdsvær og god temperatur var alt vi trengte. Innover fra Haugastøl er stien veldig godt merket mot Folarskardet og Raggesteinsdalen. Vi kjente oss greit igjen etter skituren tidligere i vinter, og selv om det er et drøyt stykke inn mot inngangen av skardet så ser man hele tiden hvor man skal. Motiverende!

Folarskardnuten i det fjerne.

Med lette dagstursekker og god sti var det adskillig lettere opp selve Folarskardet nå enn det var med tung sekk på ski i vinter. På toppen av skardet er det merket en rute som går på sørsiden av Folarskardvannet. Her er det enkel klyving, og det eneste partiet som kan være spennende er der hvor den merkede stien går i overkant av ei snøfonn. På vei opp gikk vi her rundt for å få en litt mer spennende tur med litt mere klyving. Når man er over det bratteste partiet er det en enkel tur mot toppen. Man krysser et par snøpartier, og plutselig er man på toppen.

Guri Mette på tur mot toppen.

Fra den store toppvarden har man en fantastisk utsikt i alle retninger, og da vi nøt nykokt kaffe og fersk sjokoladekake i ly av vinden bestemte vi oss for at vi en dag skal gå hele Hallingskarvet på langs.

Folarskardnuten, 1933 moh.

Kort sammendrag: 1/9-2012, Buskerud, Folarskardnuten, 17 av 19.